Annonce · Ads
Denne artikel er mere end 12 måneder gammel og kan indeholde gammel/uddateret information. This entry has been published on 26th januar 2022 and may be out of date.

Vi ved, det er nørderi, men… spanske LaLiga er igen på forkant med udviklingen af, hvad der kan lade sig gøre, når vi taler om at gøre statistik og data tilgængelig for den enkelte fodboldfan.

I samarbejde med Microsoft og deres Azure-teknologi – et samarbejde, der har rødder tilbage til maj 2021 – havde den spanske topliga hér i weekenden premiere på resultatet af et igangværende projekt, der i løbet af 2022 vil rulle yderligere 21 nyheder ud baseret på data fra analyser af 2000 allerede spillede kampe samt – naturligvis – den aktuelt spillende kamp. Og dette, så tæt vi p.t. kan komme på real-time.

Annonce · Ads

Vi giver dig overblikket og baggrunden

Footballogy.net forsøger her, at give et overblik over de mange tal og nyheder, som en netop offentliggjort artikel på soccerex.com indeholder. Selv måtte vi holde tungen lige i munden, men sådan må det næsten være, når superfans møder talknuserne fra de store IT-selskaber. Big data hedder det.

Live-aspektet gør forskellen

Tyske Bundesliga har allerede i 2020 indført en lignende teknologi i samarbejde AWS (Amazon Web Services, red.), men med et hurtigt blik på den allerede implementerede teknologi i den bedste tyske række, virker LaLigas nyeste service til fodboldfans, som en overbygning – ikke mindst på grund af kompleksiteten og hurtigheden i leveringen af det magiske tal til live-transmissionen. Det kommer vi straks til.

Se video om den tyske pendant, herunder.

Millionvis af datapunkter i ét tal

Den helt korte historie og resultatet af ovenstående er, at den direktesendte eller streamede fodboldkamp allerede i forbindelse med den langsomme gengivelse – eller Instant Replay, som det hedder i moderne, daglig tale – vil kunne vise en grafik med adskillige datapunkter. Dette koges ned til ét enkelt tal i form af det ord, du hermed skal bide godt mærke i: Goal Probability.

Se kort video om LaLigas nye måludregningsteknologi, herunder.

Hele 3,5 millioner datapunkter går igennem de potente datamaskiner i løbet af hver enkelt kamp, hvilket skaber hele 2 000 målbare enheder per spiller. 16 tracking-kameraer placeret strategiske steder, rundt omkring på stadion registrerer spillernes bevægelser og handlinger. 

Tiden er vor ven

Når målet så scores – eller den gyldne mulighed brændes og giver enhver fodboldfan, grå hår i hovedet – knuser computerne ved hjælp af Microsofts Azure-teknologi alle disse tal i løbet af 30 sekunder. Dette er så klar til offentliggørelse i forbindelse med Instant Replay nummer to. Med andre ord, så vil hver enkelte fejring af et mål og de efterfølgende jubelscener, være den nye teknologis bedste ven. Det betyder nemlig, at de mange datapunkter kan nå at blive genereret. Altså det gyldne tal, der skal give den præcise procentsats med henblik på Goal Probability for den scorende spiller.

Rebeca Marciel, Enterprise Commercial-ansvarlig hos Microsoft Spain uddyber: – Microsofts Machine Learning & Artificial Intelligence-teknologi har lettet denne udvikling takket være analysen af ​​historiske sporingsdata fra mere end 20 000 skud opnået fra omkring 2 000 kampe. Denne teknologis kapacitet har gjort det muligt for LaLiga at tage endnu et skridt fremad, og er blevet den første liga, der bringer et datapunkt med disse egenskaber ind i live-transmissioner af fodboldkampe.

Spiller-baseret udregning

Baggrunden herfor, vil også indbygge hver enkelt spillers evne, til at omsætte svært tilgængelige chancer til reelle scoringer. En spillers evne til at omsætte den enkelte chance, vil dermed give spillerens Goal Probability-tal en ekstra dimension. 

Eksempel. En scoring på en given chance, som giver tallet 2%, vil i dette tilfælde betyde, at et mål kun vil blive resultatet en gang ud af 50 forsøg. Baseret på stadig flere data, jo flere kampe, som spiller med i statistikken, jo mere præcist tal. Med andre ord. Alt et resultat af kunstig intelligens (Artificial intelligence, red.).

Player-effekt skaber unikt tal

I testkørslen op til weekendens premiere, viste det sig for eksempel, at et skud, som gav en Goal Probability-stat på 14,3%, ville stige til 23,1% med den såkaldte player-effekt, hvis en spiller som Karim Benzema, stod for selve eksekveringen af skuddet. Det er da en vildt spændende oplysning for enhver fodboldfan med statistiknørderi i blodet, ikke sandt?

Big Data i fuldt flor

Med andre ord, så har Big Data-i dén grad nået til fodboldens verden med grafikker serveret næsten øjeblikkeligt – eller i hvertfald i forbindelse med Instant Replay. Og med dette tal, er det også en mulighed for, at aflæse hver enkelt spillers dagsform i forhold til, hvad han/hun under optimale forudsætninger ville kunne levere på græstæppet. 

Se også video om udviklingen af de forskellige faktorer på, hvornår man kan forvente en målscoring. Football made Simple giver dig her en god gennemgang, som en forløber for ovenstående teknologi.

Kilde: Soccerex.com

Print Friendly, PDF & Email
Annonce · Ads