Annonce · Ads
Denne artikel er mere end 12 måneder gammel og kan indeholde gammel/uddateret information. This entry has been published on 22nd juni 2020 and may be out of date.

Projektet fra de to handelsskoledrenge, og ideen, er her i 2020 en realitet med godt 4 år på bagen og selvom de to stiftere Anders Ulrik Sørensen og Andreas Ydesen i slutningen af 2019 loggede ud af deres firma, tidligere under navnet Intelligent Marking, så ser fremtiden spændende ud for det innovative produkt. Selvom navnet stadig lever, så er robotten omdøbt til det mere mundrette Turf Tank One, ikke mindst set i lyset af det internationale potentiale, som robotten, der ved første øjekast minder om en forvokset robotplæneklipper, besidder.

Turf Tank One, der også er blevet støttet af innovationsfonden gennem tiden, kan spare klubber med opkridtningsbehov for hundredevis af timer og ikke mindst levere et GPS og sattelit-præcist resultat.

Annonce · Ads

Der har dog været et par bump på vejen ved introduktionen af robotten til det amerikanske marked, hvor GPS-udfordringer var en væsentlig del af problematikken. GPS-dækningen var nemlig ikke fuldt ud dækkende i det omfang vi kender til fx Danmark – selvom der også her kan være udfordringer i visse yderområder. Et problem man dog har løst ved at udvikle en mere lokal løsning for hver enkelt maskine, en såkaldt basestation, der sikrer en præcis udførsel af opstregningen uanset kvaliteten af mobilnetværket.

Turf Tank One line marking
En stadioninspektørs drøm? Turf Tank One er en dansk opfindelse, der kan strege bl.a. fodboldbaner op ved hjælp af GPS-signaler. Foto: PR

Men tilbage til funktionaliteten i den spændende robotassistent, som må kunne glæde enhver stadioninspektør. Turf Tank One har en præcision i sin opmærkning på helt ned til +/- 1 centimeter og sparer også på materialerne, hvis man ser på det miljømæssige aspekt. I følge Turf Tanks egen hjemmeside er maskinen nemlig så effektiv, at den kan spare op til 50% af det kvantum materialer, som en almindelig opkridtning af en fodboldbane ville forbruge. Noget som i parentes bemærket tager robotten under en halv time at fuldføre.

Abonnér på robotten

Man har også været lidt omkring i strategien, når det gælder om den rette forretningsmodel. Her i 2020 er man dog endt på at tilbyde den smarte opfindelse i abonnementsformat til 450 Euros om måneden. Man kan også vælge, at erhverve sig robotten til 27 000 Euros. Hertil formodes det, at der kommer ekstra udgifter til GPS-abonnement m.m., hvilket gælder alle robotterne.

The Intelligent One, som før var det officielle navn på den danske robotopfindelse, markedsføres nu under navnet Turf Tank One. Foto: PR

Man har i forbindelse med overdragelsen og i slutningen af 2019 også oprettet et datterselskab, som skal ivaretage investeringen i USA. I omegnen af 30 mennesker bliver holdt beskæftiget i Intelligent Marking, hvor en af de tre hovedejere er Jacob Riisgaard, nok bedst kendt fra DRs ‘Løvens hule’ har de sparket bolden op til nye eventyr. Du kan også læse mere om Turf Tank One, som det officielle navn nu lyder, på turftank.com, hvor man også kan kontakte firmaet for en videre dialog.

Ikke den eneste robot på markedet – dansk konkurrent også på banen

Turf Tank er dog ikke det eneste produkt på markedet. Flere andre presser sig på. En mastodont, som bilproducenten (og Champions League-sponsor) Nissan, er tjekket ind med sin egen robot, Pitch-R. Den så dagens lys i 2018 gennem bilproducentens eget ‘Nissan Football Lab’. Det kan Turf Tank vel blot se som en anerkendelse af, at de har et produkt med et enormt potentiale. Om Nissan på et tidspunkt har tænkt sig at slippe deres robot løs på markedet eller om der blot er tale om et ‘stunt’ til ære for Champions League-finalen i 2018 (afholdt i den ukrainske hovedstad Kiev), vides ikke. Footballogy.net finder dog ikke robotten til salg nogle steder. Vi har også forsøgt, at få svar via Nissans europæiske supportafdeling, uden at dette dog kunne blive afklaret. Svaret blæser i vinden, men indtil det måske dukker op engang i fremtiden, kan du læse mere om Nissans opkridtningsrobot hér: https://www.unit9.com/project/nissan-pitch-r-robot

I vores research til denne artikel, stødte vi også på yderligere en robot ved navn TinyLineMarker Pro, hvis pris ligger i området 26 500 euros (ca 160 000 kr). Denne teknologi bygger også på kloge, danske folks konstruktioner, så danske iværksættere har altså på dette område skilt sig helt unikt ud på verdensplan. Godt gået. Du kan købe robotten i Danmark direkte via firmaets hjemmeside TinyMobileRobots. Maskinen ligner mere en af de typiske opkridtningsmaskiner, som man kender fra ‘gamle dage’, men er udstyret med alskens teknologi, som på mange måder ligner de to foregående modeller beskrevet her i artiklen. Det er muligt at opkridte 50 forskellige sportsgrene i den seneste 2020-model, hvor fodbold er en af sportsgrenene.

TinyLineMarker Pro kan køre 4 timer på en opladning, er styret af GPS, altså via satelitter, men også 4G og Bluetooth nævnes under specifikationerne. Robotten er vandtæt og den styres via en medfølgende tablet, hvor også en tilhørende app er installeret. Du kan her se et case study fra firmaets hjemmeside, hvor man har lavet en reportage med to ansatte i Vejle Kommune, der har investeret i en af disse opkridtningsmaskiner fra Tiny Mobile Robots.

Se også en video herunder med TinyLineMarker Pro, hvordan den streger en fodboldbane op på 20 minutter.

Kilder: finans.dk, electronic-supply.dk, Nissan Football Lab, Innovationsfonden, tinymobilerobots.com og TurfTanks.com

Print Friendly, PDF & Email
Annonce · Ads