Annonce · Ads
Denne artikel er mere end 12 måneder gammel og kan indeholde gammel/uddateret information. This entry has been published on 21st august 2020 and may be out of date.

Der var ellers lagt op til en historisk aften ultimo maj, hvor den årlige Champions League-finale skulle løbe af stablen. En af verdens mest TV-seende begivenheder. Men ind imellem, kom en række incidenter, som den allestedsnærværende COVID-19 og en militærhyldest under en officiel UEFA-landskamp mellem Frankrig og Albanien, hvor flere tyrkiske spillere var genstand for en UEFA-undersøgelse. Finalen i Istanbul blev aflyst med corona-krisen, som en belejlig grund. Men før aflysningen var et stigende pres blevet etableret fra flere sider, blandt andet fra officielt italiensk hold i for af sportsministeren Vincenzo Spadafora.

Corona eller ej. Finalen blev flyttet

Var corona, så den oprindelige grund til at finalen i den tyrkiske hovedstad blev aflyst og flyttet til Lissabon? Svaret blæser i vinden og vi får næppe den endegyldige sandhed om flytningen foreløbigt. Associated Press har ifølge CBS forsøgt at rulle sagen op, der altså begyndte helt tilbage i oktober i fjor. Hvis du vil læse mere om præcis dén vinkel, kan du gøre det i disse tre artikler hér, hér og hér, hvor corona-krisen var den endelige, officielle årsag til at finalen blev flyttet og er endt i Lissabon.

Annonce · Ads

Fra Footballogy.net’s synsvinkel var den interessante historie dog en helt anden, nemlig det teknologiske perspektiv.

Godt for TV. Godt for fødderne

Græstæppet under fødderne på finaledeltagerne, skulle nemlig være den helt nyanlagte plæne med det revolutionerende hybridgræs fra kunstgræsproducenten Hatko. Ikke kun for TV-seere er hybriudgræsset lækkert at se på. Der skulle også være flere fordele for selve spillernes bentøj, da belastningen ikke skulle være så voldsom som selv på almindelige græsbaner. Forberedelserne til banen havde stået på i månedsvis. Ærgrelsen må derfor have været enorm for ikke mindst den tyriskiske kunstgræsproducent, da rygterne i maj begyndt at svirre omkring en ny venue til CL-finalen.

Kunstgræs, hybridgræs, champions league finale 2021
Kunstgræs af hybridvarianten fra tyrkiske Hatko Sport. Foto: PR

Lad os allerede nu afsløre, at det store arbejde, dog trods alt ikke har været spildt. For selvom om UEFA officielt meldte ud 30. maj, at finalen var aflyst på grund af corona-pandemien, var lettelsen stor, da det nogle måneder senere blev klart, at næste års Champions League-finale skal afholdes på netop det tyrkiske nationalstadion.

INFO OM HYBRIDGRÆS
· En kombination mellem kunstgræs og almindelig græs.
· Bygget op i flere lag med kunstgræsset som en slags bindingsfundament i midten.
· Jorden er nederst, mens lag med græsstrå øverst vokser i gennem det midterste lag.
· Dermed er man på alle tider af året sikret en jævn og flot bane.
· Leveres i ruller, som så let kan rulles ud og hvor konstruktionen, gør det let at udskifte enkelte områder

Kunstgræs, hybridgræs, champions league finale 2021. modstand, græsplæne
Hybridgræsset er bygget op af flere lag og belaster i følge producenten fodboldspillerens bentøj mindre end under ‘normale’ omstændigheder. Blandt andet på grund af at jordunderlaget ikke ‘giver’ sig på samme måde, som på en almindelig græsplæne. Foto: PR.

Så langt så godt, for det var i sandhed en nyhed af de store, at hybridgræs skulle anlægges til årets planlagte finale. Det kunstige græsunderlag er nemlig nu den nye standard, licenseret af blandt andet FIFA.

Flere producenter af hybridgræs

Et par håndfulde producenter verden rundt, fremstiller denne nye generation af kunstgræs, der som navnet antyder, er en blanding af kunst og ægte græs. Se hvordan hybridplænen blev anlagt på godt tre minutter i videoen herunder.

Sådan anlagde man den nye hybridplæne på Istanbul’s Atatürk Olympic Stadium. Video: Hatko Sports YouTube-kanal.

Der findes i dag i hovedsagen flere forskellige slags kunstgræs, hvor hybridgræs er det seneste skud på stammen. Også flere danske virksomheder er helt fremme i skoen, når det gælder udviklingen af kunstgræs i denne kategori. Og vi må altså vente til 2021 for at se, hvordan hybridgræsplænen, kommer til at tage sig ud og om hvordan den bliver modtaget af mest af alt, spillerne!

Indtil da god fornøjelse med Champions League-finalen 2020 i Lissabon, hér fredag aften. Du kan følge turneringen fra UEFA’s officielle side, hér.

Kilder: UEFA.com, CBSsports.com, thestadiumbusiness.com, hatkosport.com

Print Friendly, PDF & Email
Annonce · Ads