Corona har fået nye virtuelle partnerskaber til at blomstre og medført en hidtil uset kreativitet udfolde sig på stadion verden rundt. Blandt producenter af fodboldtransmissioner til TV og streaming, har man fundet nye måder, at fylde de mennesketomme, europæiske stadions på.
Herhjemme var AGF tidligt ude med virtuelle tilskuere på kæmpeskærme og siden hen er løsningerne kun blevet flere rundt omkring i Europa. Footballogy.net er taget på en kort, virtuel rundtur til et par af vores europæiske ligaer, hvor både spilproducenter og grafiske 3D-virksomheder har været involveret i de forskellige projekter.
I den italienske Serie A, har tomme stadions været fyldt op med klubemblemer, reklamer og andre grafiske kendetegn. For eksempel har man på det seneste, kunnet opleve at selv midtercirklen, har været fyldt ud med logoer og reklamer før hver kamp. Det er grafikselskabet, Interregional Sports Group, som har samarbejdet med det italienske produktionsselskab, Netco Sports Italy.
– Vores primære mål, er at maksimere ROI (return on investments, red.) for brands og levere optimal indtjening for rettighedsindehavere, fortæller Simon Burgess, Joint Chief Executive og co-founder af Interregional Sports Group.
Går ikke på kompromis med live-oplevelse
Så vil man umiddelbart mene, at man som producer, må gå vel meget på kompromis, med kvaliteten af produktionen, men det forsikrer ISG om, ikke sker: – Vi går aldrig på kompromis med produktionen og dermed glæden ved live-oplevelsen for publikum, fortæller Simon Burgess, som kan oplyse, at man indtil videre ikke har nogen planer om at projicere tilskuere op på de tomme tribuner. Det skridt har man dog allerede taget hos naboerne fra det spanske via grafikselskabet, Virtz’, teknik.
– Vi taler med alle kamerafolkene, for at prøve – når det er muligt – at undgå de tomme sæder.
Óscar Lago, Mediapro’s Match Director, om TV-produktionen af fodboldkampe fra La Liga
La Liga var nemlig ‘duks’ når det gjaldt at ‘fylde’ tilskuerpladserne op med virtuelle publikummer. La Liga har gennem grafikselskabet Virtz, videospilsudvikleren EA Sports, der leverer realistisk stadionlyd samt produktionsselskab og rettighedsholder Mediapro, initieret lidt liv på tribunerne. Med Virtz’ grafiske teknologi, har man blandt andet frembragt virtuelle fans i hjemmeholdets farver. Det betød dog også, at TV-produktionen måtte flytte deres ‘kamera 1’-position, for at skabe en maksimal effekt af det virtuelle ‘overlay’. Enkelte ‘shots’ kunne dog ikke undgå de tomme sæder.
New challenges for the production team
Under en virtuel pressekonference omhandlende teknologien fortalte Óscar Lago, Mediapro’s Match Director, at man havde direkte kommunikation om udfordringen med kamerafolkene: – Vi minimerer antallet af kameraskud med tomme sæder. Der er nogle skud, som det er umuligt at ændre, som 18-meter-kameraet til offside-gentagelse, men vi taler med alle kamerafolkene, for at prøve – når det er muligt – at undgå de tomme sæder.
– Vores mål var ikke at lave et superrealistisk billede af fans som under en normal kamp, men noget der får tv-seerne til at glemme at tilskuerpladserne er tomme.
Óscar Lago, Mediapro’s Match Director
– Ingen i TV-branchen forestillede sig nogensinde, at vi en dag skulle bruge disse kompetencer. Det er et scenarie, der var utænkeligt for os alle og for mig har det været den største udfordring i min 30-årige karriere inden for tv, beretter Óscar Lago, som i 2010 og 2019 stod for produktionen af Champions League-finalerne i Madrid.
Viewers complain about unrealistic spectators
Ingen fornyelser er dog uden kritik. TV-seere har reageret på de virtuelle tilskuere og beklaget sig over, at disse ikke ser specielt realistiske ud. Det har dog aldrig været et endemål for initiativtagerne til denne her udvikling, indenfor tv-produktion af fodboldkampe.
– Vores mål var ikke - Our goal was not to make a super realistic picture of fans as during a normal match, but something that makes TV viewers forget that the spectator seats are empty. We therefore started to analyze what type of audience we usually see from camera 1. The viewers usually do not look at the stands during the match, as they are focused on the match itself, Lago tells the media Sportsbusiness.
Skulle der hen ad vejen åbnes for, at mindre grupper igen bliver tilladt på tilskuerpladserne, så vil man stadig vurdere, at bruge denne nye form for virtuel overlay-teknik
Joris Evers, Head of Communications for La Liga
Som tidligere nævnt i artiklen, leverer EA Sports selve lyden til stadion. Den er implementeret på den måde, at – alt efter hvilke situation, som opstår – er der placeret teknikere på selve stadionområdet, der fungerer som en slags DJs. Bliver der mål eller frispark trykker disse folk således på de rigtige ‘knapper’, så at sige. Originallyden er leveret af La Liga og Mediapro til EA Sports, som så leverer lyd tilbage digitalt, til brug under transmissionen.
Skulle der hen ad vejen åbnes for, at mindre grupper igen bliver tilladt på tilskuerpladserne, så vil man stadig vurdere, at bruge denne nye form for virtuel overlay-teknik, fortæller Joris Evers, som er kommunikationschef for La Liga.
Men lad os herfra Footballogy.net’s readaktion krydse fingre for, at det aldrig bliver nødvendigt. Både TV, tilskuere og klubber tørster nu efter et snarligt gensyns med jublende fans på de indtil nu coronaramte, tomme stadions. Vi glæder os til, at spotlightet ikke blot fra lysmasterne, men også for enden af tunnelen, igen lyser fodboldhverdagen op. Indtil da glæder vi os over, at kreative folk har lagt deres hoveder i blød og fremskaffet noget, der ihvertfald for en stund, kan give en smule liv på lægterne.
Sources: Sportsbusiness.com