Annonce · Ads
Denne artikel er mere end 12 måneder gammel og kan indeholde gammel/uddateret information. This entry has been published on 7th juli 2020 and may be out of date.

Faktisk har videosystemet, Veo, været på banen i en lille håndfuld år nu og her, i 2020, ser vi nu et produkt, som virkelig kan producere seværdigt materiale med dertilhørende spændende analyseteknologi. Det gør hele setup’et til en værdifuld assistent. Faktisk vil vi gå så langt til at sige, at Veo med sit AI-videosystem kan gøre high-end teknologi til hvermands-eje i de fodboldklubber, som vil investere i det – når holdet skal jagte nye triumfer. Mere om det senere.

Til Footballogy.net fortæller pressechef for Veo, Adam von Haffner, med forståelig entusiasme i stemmen, at selv det estimerede businessmedie Forbes, har fået øje på det danske teknologiprodukt, hvis hovedkvarter i dag har til huse på Nørrebro i København. I en artikel fortæller Forbes-journalist, Morten Jensen, historien om den spæde start; en frustration, som sparkede gang i hele Veo-eventyret, som man med rette kan kalde, det danske sportsforetagende.

Annonce · Ads

TV2 Zulu-bagmand blev frustreret – og så var Veo-idéen født

Den altid visionære TV-mand, Keld Reinicke, også kendt som en af idemagerne bag TV2 Zulu, kom nemlig for sent til sin knægts fodboldkamp og gik dermed glip af det meste af kampen – og ikke mindst en af hans sjældne scoringer. Reinicke tænkte: Hvad nu, hvis man kunne optage kampen – så man først og fremmest kunne gense kampen – ved hjælp af et system, som hele tiden lærte ud fra ‘sine’ erfaringer? Ideen om Veo var født. Sammen med yderligere to foretagsomme folk, Henrik Teisbæk, som er manden bag Skandinaviens største billettjeneste Billetto og VR-eksperten Jesper Taxbøl, stiftedes firmaet, som i 2018 satte sit første AI-drevne kamera i produktion. Per i dag tæller Veo godt 50 ansatte.

Sådan præsenterer Veo sig for sit publikum. Embed: Video fra Veo via YouTube.

Hjertet i systemet er AI, Artificial Intelligence, også kaldet kunstig intelligens på almindelig dansk. Oversat betyder udtrykket, at Veo-teknologien hele tiden lærer, for hver gang data sendes ind i systemet, som i første række består af en lille boks med to 4K-kameraer, der tilsammen kan fange hele 190 grader – dermed en hel fodboldbane. Teknologien får så sat det hele sammen til en seværdig fodboldkamp – og her taler vi altså kamerateknisk – samt muligheder for at zoome ind på enkelte spillere og sågar helt andre steder på banen, end hvor spillet foregår.

Veo’s AI-software genkender selv højdepunkter som fx mål. Ydermere kan træneren selv oprette egne højdepunkter til mandagens gennemgang af weekendens kamp. Embed: Video fra Veo via YouTube.

Med et tilhørende stativ på enten 3,8 eller 7,3 meter (husk sandsækkene) rager kameraet så godt op i landsskabet, at det er i stand til at behandle spillere og bolds bevægelser på banen og derefter omsætte det til flere brugbare elementer. Det sker via Veo’s egen app og platform. 

Taktiktavlen anno 2020

Først og fremmest bliver kampen optaget, hvilket kan redde mange forældres fortravlede hverdag – selvom poden nok ville blive mest lykkelig over, at se far eller mor på sidelinjen. Når vi taler om det fodboldtekniske – hvilket jo i sig selv er det absolut mest spændende ved Veo – så kan man altså beslutte sig for – ved hjælp af Veo’s software, fx at følge en bestemt spiller. Man kan også løfte perspektivet op, så man får fodboldbanen formet, som en god gammeldags taktiktavle, der følger spillernes bevægelser – eller manglen på samme – minutiøst.

Hele molevitten ryger direkte op i skyen, hvor alle herlighederne fortsætter. Veo’s platform sørger for, at man som klub kan sortere i de forskellige hold, som måtte bruge kameraet. Rent praktisk, er de fleste af dele i kameraet, produceret lokalt i Danmark, bortset fra enkelte elementer, som man importerer fra Kina.

Det er også muligt inde på Veo-platformen, at sammensætte en række highlights, som systemet helt af sig selv, klarer at sortere mere eller mindre op i. Det er virkelig et genialt system, som enhver klub burde forsøge, at rejse penge til, på den ene eller anden måde.

Kæmpe potentiale for nationale forbund

Og mon ikke også disse systemer kunne være interessante for nationale fodboldforbund? Der gemmer sig et kæmpe potentiale, for at løfte fodboldstanden og den taktiske forståelse op til nye højder. Footballogy.net ser – ligesom det beskrives i Forbes’ artikel – et stort marked i vente på Veo ude i den store fodboldverden.

Som træner, har man mulighed for at oprette stoppunkter ved vigtige hændelser i kampen. Her kan træneren så tegne kasser, pile m.m. på skærmen for at illustrere eksemplerne mere pædagogisk for spillerne. Embed: Video fra Veo via YouTube.

På menuen for fremtidsudsigter, kigger man hos Veo også ind i mulighederne for livestreaming, hvilket jo åbner for helt nye muligheder for nichedækning af alverdens sports-evenementer, så længe der er kontakt til en stabil bredbåndsforbindelse.

Så lille er Veo-kameraet faktisk – men proppet med spændende teknologi og ikke mindst i samarbejde med det fortløbende arbejde på Veo-app og Veo-platformen. Sammen kan disse højteknologiske innovationer fra det danske Veo-team, skabe viden til fodboldtrænere- og spillere, der igen kan bringe nye triumfer og udvikling af talenter til klubben. Foto: PR

Slagtermester og brugsforeningen kan virkeliggøre drømmen

CSO i Veo, Christian Jönsson, fortæller til Footballogy.net, at Veo-systemet starter på priser fra lige omkring 8 000,- mens det årlige abonnement beløber sig til omkring et par tusinde (fra 179,- om måneden) – og når moms’en lægges til, lander man på små 15 000,-. Mon ikke den lokale slagter, brugsforeningen, tømrermesteren og sportsbutikken kan lokkes til at dele et sponsorat, på sådan et ‘kit’ til fodboldklubberne rundt omkring i landet? Der burde være en realistisk mulighed for det.

Læs mere om Veo, der også har gjort sit indtog i andre store sportsgrene, som basketball og rugby, på deres hjemmeside veo.co eller på Veo’s YouTube-kanal.

Kilder: Veo.co, Forbes.com, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Print Friendly, PDF & Email
Annonce · Ads