Annonce · Ads
Denne artikel er mere end 12 måneder gammel og kan indeholde gammel/uddateret information. This entry has been published on 12th juni 2021 and may be out of date.

Allerede i maj, var de udvalgte dommere og VAR-ansvarlige til EURO2020 samlet til en workshop i schweiziske Nyon, hvor nyfortolkninger af ikke mindst ‘hånd på bolden’ blev introduceret. Første – skal vi sige forfriskende – eksempel, så vi foldet ud allerede i EURO2020-åbningskampen i Rom mellem Tyrkiet og Italien.

De opdaterede nyfortolkninger blev gennemført i Nyon med tanke på, at skabe mere konsistens ved ikke mindst ‘hånd på bolden’ – hvilket virkede til at være det altoverskyggende emne under workshoppen i alpelandet.

Annonce · Ads

De nye fortolkninger, der også gælder den næsten ligeså kontroversielle offside-fortolkning – træder ifølge UEFA egentlig først i kraft 1. juli, men kan godt tages i brug inden, ved turneringer, som går i gang dér. Hvilket altså gør sig gældende for EURO2020.

Nu kan vi så konstatere, at denne opstramning, hvor blot en hånd/arm på bolden – uanset opløbet – tidligere nærmest gav et straffespark, allerede er trådt i kraft med modsatte resultat, i turneringens første match.

euro2020 uefa.com referee
De udvalgte dommere og VAR-ansvarlige var i maj 2021 samlet i Schweiz, til en opdatering af regler og retningslinjer, blandt andet i forhold til ‘hånd på bolden’. Foto: UEFA.com

Man kan så spørge sig selv – som fodboldentusiast og udøvende, hvordan vi dog endte dér, hvor en hændelse á la ovenstående udløste et straffespark per automatik. Faktum er dog, at fodboldtoppen har lyttet til folkets, pressens og den sunde fornufts stemme.

Det længe ventede EURO2020 – med et års corona-forsinkelse – blev nemlig indledt med en forrygende kamp – dog med Italien i klar overvægt – hvor også VAR spillede en rolle. På TV-billederne var det tydeligt, at en ‘hands’ var på bolden for Tyrkiets vedkommende i straffesparksfeltet – og som indtil 11. juni ville have udløst et straffe i VAR-rummet – uanset, hvordan den hands var opstået.

Det var klart, at på kommentarerne under den direkte match fra blandt andet engelske BBC, så var der klart lagt op til at dommeren ville kunne dømme straffe. Men denne gang, nej. Dommeren viftede i første hændelse afværgende med armene og ved anden situation, fik han besked fra VAR-rummet om, at kampen skulle fortsætte. Uden straffe. 

euro2020 uefa.com referee
VAR 2.0, som man lidt kækt kan døbe det, er trådt i kraft under EURO2020. Foto: UEFA.com

Det blev nemlig under workshoppen i Nyon gjort klart, at dommeren skulle bruge sin egen vurdering i forhold til, hvordan situationen opstod. En klar opgradering, af en – indtil nu – uforståelig fortolkning.

Og dermed har også vægten til dommerens egen dømmekraft fået lidt af sin – velfortjente – tyngde tilbage. Spændende start på EM – og en modernisering af det ellers så udskældte VAR. Som tidligere nævnt i artiklen indskærpede UEFA også, at man kun fremadrettet vil bruge VAR til “at rette op på klare og åbenlyse fejl”.

Får det udskældte dommerassistent-system sin renæssance under EURO2020? Vi får se.

Kilder: UEFA.com, BBC.com

Print Friendly, PDF & Email
Annonce · Ads