Annonce · Ads
Denne artikel er mere end 12 måneder gammel og kan indeholde gammel/uddateret information. This entry has been published on 13th juni 2021 and may be out of date.

footballogy.net beskæftiger vi os med de emner, der får fodboldens aktører til at præstere endnu bedre eller gøre oplevelsen til den bedste for dig som tilskuer. Men når en så skelsættende oplevelse, som det dramatiske kollaps for Christian Eriksen, opstår, bliver vi alle nødt til at stoppe op en stund i eftertænksomhedens navn. Alle som én, følte en fortvivlende afmagt, da tiden gik i stå med Eriksen liggende på Parkens græstæppe under EURO2020-kampe mellem Danmark og Finland. Og dette på trods af alskens teknologiske fremskridt de seneste årtier.

For at sætte hændelsen i perspektiv indenfor footballogy.net’s område, så kan man konstatere, at selv de mest moderne og højteknologiske maskiner og måleapparater ikke fangede Eriksens helbredsproblemer og kollaps op inden det dramatiske hjertestop.

Annonce · Ads

Vi skal på ingen måde bryste os af sundhedsfaglig viden her på redaktionen, men vi kan i eftertænksomhedens tegn håbe, at der bliver sat endnu mere fokus på, at opfange, forebygge – og dermed undgå – den slags tragiske hændelser. I dette tilfælde endte det heldigvis med en lykkelig udgang ved hjælp af snarrådige holdkammerater, lægeteamet fra Danmark og – i retfærdighedens navn for de teknologiske fremskridt – en hjertestarter, der med et enkelt stød, bragte den danske fodboldstjerne tilbage til livet.

euro2020 christian eriksen collapse medical chief Morten Boesen
Den danske landsholdslæge Morten Boesen var central i genoplivningen af den danske landsholdsstjerne Christian Eriksen. Foto: Anders Kjærbye/DBU

Vi ved alle, at i de seneste år har hændelser som denne – med hjertestop eller det som ligner – ikke altid er endt godt. Her har teknologien fremadrettet en rolle at spille og forhåbentlig kan denne være en endnu bedre medspiller, når lægetjek skal gennemføres og topspilleres helbred løbende skal testes. 

Tidligere klublæger til Eriksen, har allerede været på banen med kommentarer om, at intet kritisk var fundet i danskerens tidligere lægetjek, hvilket naturligvis understreger, at alle kræfter og fokus må sættes ind på, at gøre disse endnu skarpere og bruge al tilgængelig teknologi i topatleters lægetjek fremadrettet. Vidensdeling og tænkning ‘out-of-the-box’ kan være nøglen til dette.

Det kræver både fokus, mod og en standardisering – hvis dette ikke allerede findes i en vis form – fra UEFA og FIFA’s side til brug for topklubberne.

Hav et fortsat godt EURO2020.

Mark Hildebrandt
Redaktør, Footballogy.net

Kasper Hjulmand, landstræner Danmark, var som resten af fodboldverdenen, rystet over Christian Eriksens kollaps, men kunne dagen derpå sænke skuldrene. Holdet havde nemlig gennemført en samtale via videolink til Rigshospitalet i København med den sygdomsramte landsholdsspiller, hvilket havde fået smilet tilbage i truppen. Foto: Anders Kjærbye/DBU
Print Friendly, PDF & Email
Annonce · Ads