Annonce · Ads
Denne artikel er mere end 12 måneder gammel og kan indeholde gammel/uddateret information. This entry has been published on 7th July 2021 and may be out of date.

Et væld af kameraer er i spil, når europamesterskabet i fodbold skal afgøres søndag. Alle feeds produceres fra UEFA International Broadcast Center – IBC – i Holland, få kilometer udenfor Amsterdam. Og så fortæller vi lige historien, om en meget lang fiberledning…

Control room TV IBC UEFA
From the heart of production on the outskirts of Amsterdam, 18 different feeds are broadcast to boadcast partners. Photo: UEFA.com/Getty

Ja, rent faktisk dækkes semifinalerne på nærmest identisk facon, når vinderen skal findes af det et år forsinkede slutspil om europamesterskabet i fodbold. Området i Holland fylder hele fire fodboldbaner, et areal på knap 26 000 m2 og grundet pandemien har man også placeret mindre ‘hubs’ i London og schweiziske Nyon, med opgaver som blandt andet redaktionel indholdsproduktion og kvalitetskontrol af de producerede billeder

Annonce · Ads

Hele 18 feeds fra forskellige kameraer og vinkler leveres til IBC. Blandt disse feeds befinder sig også det såkaldte ‘world feed’, som blev stærkt kritiseret under Christian Eriksen kollaps. Her fortsatte blandt andre engelske BBC, nemlig med at vise den danske fodboldstjernes kamp for livet, i form at livreddende redning fra det danske lægeteam. I og med man anslår, at mindst 100 millioner har været tunet ind på hver kamp, så var det altså lidt af en slat, som fik disse traumatiske billeder direkte ind i ‘kassen’ den tidligere aften i juni. Det viser blot, hvad der – også – kræves af produktionen, når ting går hurtigt under en live-event.

The UEFA International Broadcasting Center is located on the outskirts of Amsterdam. Photo by UEFA.com/Getty

Til selve TV-dækningen, her i slutfasen af EURO2020, det vil sige den nært forestående finale, med Italien, som den ene part, samt de resterende kampe, hvilket i skrivende stund udgør semifinale 2, altså Danmarks kamp onsdag aften mod England, være opsat hele fire ‘pitch-view’-studios, altså områder med udsigt til Wembleys unikke fodboldbane. I disse pitch-studioer, skal eksperter skal kloge sig før, under og efter kampen, mens hele 130 kommentatorpladser vil stå klar til den altafgørende kamp, søndag den 11. juni klokken 21. En kamp, som man forøvrigt forventer vil blive set i omegnen af 300 millioner seere.

40 cameras per match

Og for at det ikke skal være nok, så har man i UEFAs fodboldproduktionen påkostet sig godt over de 40 kameraer på stadion her i slutfasen, som altså skal danne grundlag for de 18 feeds. Sidst, men ikke mindst har man altså haft en direkte fiberforbindelse mellem UEFAs internationale broadcastcenter og Baku, hvor danskerne jo netop fejrede store triumfer mod Tjekkiet. Kablet er mastodontlange 6 500 kilometer. Lidt af en afstand for almindelige fodboldnørder, som muligvis troede, at alt blev sendt via satellit i disse dage.

TV cables EURO2020
What a beautiful mess! Cables in large quantities send the most important TV pictures through the cables and out into the many TV rooms. Photo: UEFA.com/Getty

Med andre ord, så har de helt store kanoner været kørt frem i produktionslinjen under denne udgave EM i fodbold – og det har været en imponerende TV-produktion fra start til slut, melder vi i fodboldekstase, herfra footballogy.net’s redaktion i København. Muligvis lettere farvet af Danmarks, store succes under EURO2020.

Print Friendly, PDF & Email
Annonce · Ads